یکشنبه ۹ دی ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۳
۰ نفر

سیدجمال هادیان‌طبائی‌زواره؛ کارشناس رسانه: در دوره‌ای که توسعه فضای مجازی و رسانه‌های مبتنی بر آن انسان جست‌وجوگر را در وانفسای تمیز اخبار درست از نادرست حیران می‌کند.

سیدجمال هادیان‌طبائی‌زواره

و آشنا نبودن با این فضای رسانه‌ای حتی خواص را به اشتباه می‌اندازد چگونه باید مسیر خویش را از میان شلوغی اخبار سره و ناسره پیدا کنیم؟ چه‌کسی راست می‌گوید و چه‌کسی دروغ؟ جایگاه صداقت کجاست؟ آیا هر کسی با هر نیتی سایتی راه انداخت و اخبار راست و دروغ را در هم آمیخت و منتشر کرد در جرگه رسانه قرار می‌گیرد؟ چه بسا دیده‌ایم کاسبان رسانه که دوره می‌افتند و مستقیم و غیرمستقیم به مدیران و مسئولان کشور پیشنهادهای نامتعارفی می‌دهند که مثلا «ما فضای مجلس را به نفع شما تغییر می‌دهیم.

ما با اخبار جعلی طرف مقابل یا رقیب کاری شما یا منتقدانتان را تخریب و تضعیف می‌کنیم. خلاصه آنکه ما کاری به حقوق و اخلاق رسانه نداریم، ما پول می‌گیریم که تخریب کنیم یا عده‌ای را له یا علیه هرکس که شما بخواهید تهییج و تحریک کنیم.» این واقعیتی تلخ است که چه بخواهیم و چه نخواهیم در فضای رسانه‌ای حال حاضر جامعه ما وجود دارد و متأسفانه از آن به‌نفع منافع حزبی یا شخصی استفاده می‌شود.

در این میان، فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به این وضعیت اسفناک در جامعه اسلامی که غیبت و بهتان و قلب واقعیت، قبیح و دروغ گناه کبیره است دامن زده و مخاطبی که از سواد رسانه‌ای بی‌بهره است گاهی اسیر اخبار جعلی می‌شود.

آنچه مسلم است از برخی ضعف‌های تاریخی فرهنگ رایج که بگذریم، ضعف سواد رسانه‌ای، ارتباطات اجتماعی و تفکر نقاد عوامل گرفتاری جامعه در حصار اخبار و رسانه‌های جعلی شده‌اند.

اینکه براساس گزارشی مستند که در «نخستین جلسه نقد و اندیشه با موضوع فیک نیوز» ارائه شد، ۴۲درصد از اخبار آمدنیوز فیک هستند جای تعجب نیست اما اینکه بیش از ۱۰درصد اخبار چند خبرگزاری رسمی کشور و بسیاری از کانال‌های تلگرامی پرمخاطب فیک هستند جای شگفتی و تأسف دارد.

سال‌هاست که خلأ گفت‌وگوهای ثمربخش و اندیشه‌پرور در همه حوزه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی احساس می‌شود. بسیاری از فرایندهای اجرایی در کشور مبنای نظری قابل اتکایی ندارد و راه رسیدن به هدف را دشوار می‌کند. برپایی جلسات گفت‌وگو با عنوان «نقد و اندیشه» با اهتمام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با هدف تبیین شیوه‌های مواجهه با فضای مجازی، تقویت سواد رسانه‌ای و تفکر نقاد تجربه جدیدی در گفتمان‌سازی‌ است که نشان می‌دهد همیشه برای تحقق ایده‌های بزرگ پیش از آنکه به پول و امکانات و نیروی انسانی نیاز باشد به خلاقیت و طرح‌های بدیع نیاز است. برگزاری دو جلسه از سلسله نشست‌های «نقد و اندیشه» با موضوع «فیک نیوز» یا اخبار جعلی نشان داد که اینگونه مذموم خبری همچنان رو به گسترش است و در آینده نیز بیشتر گسترش خواهد یافت و افکارعمومی را تحث تأثیر قرار خواهد داد. جمع‌بندی این دو جلسه و تأکید صاحب‌نظران شرکت‌کننده نشان داد که تا زمانی که:

هزینه دروغ‌پردازی در کشور افزایش نیابد.
حجت شرعی مستمسکی برای ساخت و انتشار خبر دروغ به بهانه دفاع از نظام قرار گیرد.
   آزادی حقیقی برای رسانه‌های رسمی فراهم نشود.
   اعتماد عمومی افزایش نیابد.
   قواعد و قوانین حقوق مطبوعات بازخواست‌کننده جاعلان خبر نباشد.
   سواد رسانه‌ای و تفکر نقاد عموم جامعه تقویت نشود.

همچنان با گسترش فیک‌ها روبه‌رو هستیم و از اینکه اخبار جعلی یا اخبار آمیخته به دروغ یا خلاف واقعیت تولید و منتشر می‌شود رنج خواهیم برد.
گفت‌وگوهای کارشناسی نخستین گام در نظریه‌پردازی و کشف راهکارهای متین و واقع‌گرایانه برای حل گره‌های فضای رسانه‌ای امروز است و از همه صاحب‌نظران و نمایندگان رسانه‌ها دعوت می‌کنم در این گفت‌وگوها حضوری فعال داشته باشند.

کد خبر 426978

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha